Mis on haavlilaskmine?

Haavlilaskmiseks kutsutakse spordiala, kus sileraudsetest jahisportrelvadest lastakse lendavaid savitaldrikuid. Rahvasuus on seda kutsutud ka pigituvi laskmiseks, see väljend tuleneb inglisekeelsest terminist clay pigeon shooting.

Jahilaskmisega simuleeritakse sisuliselt linnujahti, kuna märgid lendavad väga erinevatel kaugustel ja kõrgustel. Paljud laskurid harjutavad enne linnujahile minekut oma laskmisoskust lendavate märkide laskmisega. Samas on laskureid, kes tegelevad selle alaga puht sportlikul eesmärgil. Kuna ala on huvitav ja füüsiliselt sobiv kõikidele, siis üha rohkem tuleb juurde neid huvilisi, kes soovivad jahilaskmisega tegeleda ka muul ajal kui ainult jaht. Seda enam, et põhivarustus jahipüssi näol on juba olemas.

Laskmiseks kasutatakse 12 kaliibriseid sileraudseid jahirelvi, mis omakorda võivad olla kas kaheraudsed jahipüssid või üheraudsed poolautomaat jahirelvad. Laskemoonana kasutatakse 24 – 28 grammise haavlilaenguga täidetud padruneid. Haavlite lubatud läbimõõt on 2,0 – 2,5 mm. Märkidena kasutatakse lendavaid ja veerevaid enamuselt ornazi värvi 110 mm läbimõõduga nn ökotaldrikuid.

Haavlilaskmise harjutused

Sporting

Sporting on loodud ühendama kaar- ja kaevikradasid. Samas saab seda lasta ilma, et oleks kunagi skeeti (kaarrada) või trapi (kevikrada) harjutatud. Sportingus on rajad väga erinevad ja vaheldusrikkad, paiknedes nii metsas kui küngaste vahel. Märgid on erineva suuruse ja värviga ning lendavad väga erinevatel kaugustel/kõrgustel. Ühe laskekoha peal lastakse tavaliselt 3-4 erineva lennuga märki, sh nii üksikuid kui ka dublette. Ühepäevase võistluse jooksul lastakse tavaliselt kokku 100 märki. Sporting laskmine on kogunud palju poolehoidu ja heakskiitu enamustes maailma lasketiirudes ja on väga soositud just harrastajate seas, kelle hulk kasvab pidevalt. Sporting on jahilaskeharjutustest kõige huvitavam. Vaata võistlusreegleid siit.

Inglise Sporting

Inglise Sporting erineb tava Sportingust sellepoolest, et peamiselt lastakse iga laskekoha peal ainult dublette ehk siis kahte erineva lennuga märki. Märgid lendavad välja laskuri küsimise peale nii, et esmalt A märk ja seejärel koheselt peale A märgi laskmist B märk. Ühe laskekoha peal lastakse sama dubletti kuni 5 korda. Seejärel liigutakse järgmisele laskekohale. Selle laskmisstiili võlu seisneb selles, et laskur saab iga dubletti laskmisega oma laskmisoskust parandada, saavutades sellega parima tulemuse.

Compak Sporting

Compak Sporting on Sportingu lihtsustatud variant. Seal on märgid lähemal (tavaliselt mitte kaugemal kui 35m) ja märgi lennukiirus on aeglasem. Compak Sporting on seni Eestis kõige populaarsem haavlilaskeharjutus, kuna raja ülesehitus ei nõua suurt territooriumi erinevalt puhtast Sportingu laskmisest.

Compak-raja moodustavad 5 – 6 heitemasinat ja 5 laskekohta. Laskekohad asuvad ühel joonel üksteisest 3-5 m kaugusel. Ühe koha peal lastakse kokku 5 märki, millest kaks viimast moodustavad nn duubli. Märke lastakse kordamööda vastavalt laskekohal asuvale märgitabloole saades kokku ühes seerias 25 märki. Ühe võistluspäeva jooksul lastakse kas 75 või 100 märki. Vaata võistlusreegleid siit.

Automaattrap

Kõikidest trapi variantidest kõige lihtsam. Lastakse kaevikrajal, kus märki heidab üks heitemasin, mis muudab pidevalt märgi lennusuunda. Laskekohad on klassikalise trapi kohtadest lähemal ja märgi lennukiirused on väiksemad. Sobib hästi harrastajatele ja neile, kes alustavad trapi treeninguid. Automaatrap võib olla ühe osana kombineeritud jahipraktilise harjutuse kavas.

Sildid